Huvudvärk

Tandgnissla och tandpressa

Spänning och stress, men också små ojämnheter på tändernas tuggytor, gör att man lätt biter eller tuggar snett eller för mycket. Oftast sker detta nattetid i sömnen. Om man på det viset pressar eller gnisslar tänder kan man få ont i:

  1. Tänderna
  2. Tuggmusklerna
  3. Käklederna
  4. Huvudet, framför allt vid tinningarna (migränliknande huvudvärk), men också i pannan och nedåt nacken.

Det finns flera olika metoder för att avhjälpa eller lindra besvären. En undersökning hos tandläkaren visar hur svåra besvären är och vilken behandling som kan behövs.

SLIPA
Kontakterna mellan under- och överkäkens tänder är ofta i sådana här fall inte helt harmoniska. Tandläkaren testar kontaktmönstret och jämnar till ojämnheterna genom att slipa lätt på tänderna. OBS! Detta försvagar inte tänderna.

SLAPPNA AV
Om det råder ett spänt förhållande i tuggmuskulaturen får man träna avslappning. I så fall får man ett träningsprogram med bl.a. joggning för underkäken och stretching för muskler och leder.

BETTSKENA
En speciell skena i genomskinlig plast, anpassad till tänderna, kan lätt tryckas på tänderna och användas framför allt om natten. Den förhindrar kontakten mellan tänderna i över- och underkäken, så att tuggmusklerna kan slappna av.